Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Baranello Lab: Utifrån vår expertis inom områdena topoisomeras och cancerbiologi, syftar vi till att svara på grundläggande frågor om hur transkription, replikation och DNA-topologi är funktionellt koordinerade i mänskliga celler. Vi använder oss av de senaste metoderna för att bedöma transkriptomiska, epigenomiska och replisomiska profiler, såväl som av bioinformatik, mikroskopi och läkemedelstester för att förstå hur topoisomerasreglering påverkar grundläggande kärnprocesser (huvudreferenser: Baranello et al. Cell 2016; Wiegard et al. Molecular Cell 2021; Das et al. Molecular Cell 2022, Cameron et al Sci. Adv. 2023). Det övergripande målet är att avslöja nya cancerprocesser och utveckla nya anti-cancer strategier mer specifika mot tumörceller och med färre biverkningar.

Vi är ett ungt och dynamiskt forskarteam med ett väletablerat samarbetsnätverk. Gruppen är också knuten till Prof. Shirahige laboratorium vid Tokyo Universitet i Japan. Den utvalda sökanden kommer således att ingå i flera nätverk av erkända forskare. Gruppen är placerad i Biomedicum, en toppmodern forskningsbyggnad med en stor repertoar av forskare och tillgång till toppmodern infrastruktur och faciliteter.

Ämnesbeskrivning

Topoisomeraser är viktiga enzymer som reglerar topologin hos DNA som gynnar replikation och transkription genom att klyva/återförsluta DNA-strängar. Eftersom cancerceller har högre frekvenser av proliferation jämfört med normala celler är de starkt beroende av topoisomerasaktivitet. Därför kan strategier för att rikta in sig på topoisomeraser utgöra ett sätt att selektivt påverka cancerceller. Fokus för detta forskningsprojekt är att förstå hur topoisomeraser regleras under kärnprocesser för att utveckla nya sätt att rikta in sig på dessa regleringsmekanismer och påverka livscykeln för cancerceller. Fokus för vår forskning är att förstå hur topoisomeraser regleras under kärnprocesser för att utveckla nya sätt att rikta in sig på dessa regleringsmekanismer och påverka livscykeln för cancerceller.

Din roll

Den valda kandidaten kommer att spela en viktig roll i utvecklingen och ledningen av vetenskapliga projekt. Våra senaste artiklar visar att topoisomeraser utför sin funktion genom interaktioner med partnerproteiner som modulerar deras aktivitet för att påverka transkription (Baranello et al. Cell 2016; Das et al. Molecular Cell 2022, Cameron et al Sci.Adv. 2023).
Vi kommer att använda biokemiska och molekylärbiologiska tillvägagångssätt, mikroskopi, spårning av en molekyl, DNA- och RNA-sekvensering och CRISPR-baserad genomredigering för att undersöka hur topoisomerasdynamik inom kärnan styr topoisomerasaktivitet. Detta kommer att inspirera till en ny strategi för att inrikta sig på topoisomeraser i cancerterapi.

Förmågan att driva projekt, både experimentellt och intellektuellt, är ett krav. Den framgångsrika kandidaten förväntas stödja doktorander och postdoktorala forskare med deras projekt, erbjuda senioritet och expertis till gruppen samt bedriva en oberoende linje av forskning.

Ansvar och uppgifter inkluderar:

  • Hålla sig uppdaterad om relevant vetenskaplig litteratur och bidra till design och utförande av experimentellt arbete.
  • Analysera data och tolka resultat.
  • Generera och bistå i författandet av vetenskapliga texter, inklusive forskningsartiklar, översikter och ansökningar om forskningsanslag.
  • Utbilda och handleda gruppmedlemmar.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Kompetens inom cell- och molekylärbiologi eftersöks.

  • För båda specialiteterna krävs utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska samt förmåga att kommunicera med laboratoriemedlemmar och samarbetspartners.

Krav

  • Behärska molekylärbiologiska metoder (inklusive RNA-extraktion, RT-qPCR, Western blot, ELISA), DNA/RNA-sekvenseringsmetoder, cellkultur (cellinjer och primära celler), bildanalys (inklusive konfokal- och superupplösningsmikroskopi), Flödescytometri (FACS), proteinrening.

Meriterande

  • Erfarenhet av att arbeta med stora dataset (genererade av t.ex. RNA- sekvensering eller ChIP- sekvensering).
  • Erfarenhet av metodutveckling.
  • Erfarenhet att skriva forskningspublikationer.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som
Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Ansökningar kommer att granskas löpande och vi kan komma att påbörja intervjuprocessen innan sista ansökningsdag.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde omg
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1377/2024
Kontakt
  • Laura Baranello, laura.baranello@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami,OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elizabeth.valenzuela@ki.se
  • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-04-18

Tillbaka till lediga jobb