Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för neurogeriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för neurogeriatrik består av ca 65 medarbetare. Avdelningen bedriver experimentell och translationell forskning relaterad till främst Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar men också mer allmänna molekylära mekanismer med biomedicinsk relevans studeras. Avdelningen är främst lokaliserad till BioClinicum, KI Campus Solna, samt till viss del i Neo, KI Campus Flemingsberg.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskargruppen för Jaan-Olle Andressoo, belägen på campus Flemingsberg, söker ansökningar om en 2-årig postdoktortjänst inom området neurovetenskap. Laboratoriets mål är att utveckla nya terapeutiska tillvägagångssätt genom att implementera olika tekniker, inklusive genom att skapa verktyg, som möjliggör ökat endogent genuttryck.

Din roll

Dr Jaan-Olle Andressoo finns på KI Huddinge Campus. Han har ett parallellt team vid Helsingfors Universitet i Finland. De två laboratorierna delar arbetsdiskussioner, journal clubs och projektdiskussioner via frekventa onlinemöten. Tillsammans med KI-miljön ger denna uppsättning möjlighet till utmärkt prestanda.

Ansökningar inbjuds till en 2-årig postdoktortjänst för att vara en del av ett innovativt labb där vi strävar efter att villkorligt förbättra funktionen hos gener av intresse för att modellera och så småningom behandla neurodegenerativa sjukdomar.

Projektets huvudfokus är att utforska nya behandlingsalternativ i musmodeller av amyotrofisk lateralskleros (ALS) och Parkinsons sjukdom (PD) genom att använda farmakologiska och genetiska verktyg.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på 2 år med möjlighet till förlängning.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

En idealisk postdoktor-kandidat är en vetenskapligt och socialt ambitiös lagspelare med en stark drivkraft inom vetenskap samtidigt som kandidaten har en förmåga att självständigt driva projektet.

En framgångsrik kandidat har erfarenhet av åtminstone några av följande tekniker: erfarenhet av arbete med musmodeller av mänsklig neurologisk sjukdom, praktiska färdigheter i att utföra beteendetester, perfusion av möss,  musdissektion (särskilt olika delar av hjärnan, ryggmärgen och tarmen), stereotaktisk hjärninjektion för att leverera kemikalier eller AAV, och är hemmastadd i molekylärbiologi och visualiseringsverktyg inklusive arbete med DNA, RNA och protein inklusive PCR, qPCR+dataanalys, ELISA, immunhistokemi, konfokalmikroskopi och bildanalys. En EU-godkänd licens för att arbeta med djur som FELASA C är en fördel. Tidigare erfarenhet av neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom och ALS är en viktig merit.

Arbetsspråket är engelska. Eftersom tjänsten innebär integration av kompetens från flera team och kärnanläggningar vid KI och samverkan med ett team vid Helsingfors Universitet, Finland bör den sökande ha god social kompetens. Därför är personlig lämplighet viktig.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 19 april 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enl ök
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1322/2024
Kontakt
  • Jaan-Olle Andressoo, Research group leader, +358503581213
  • Johanna Lundblad, HR, 08-52486835
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-04-05
Sista ansökningsdag 2024-04-19

Tillbaka till lediga jobb