Vill du bidra till forskning av toppkvalitet?

Gruppen Mechanisms of Social Behavior vid Karolinska Institutet i Stockholm söker en högt kvalificerad postdoktoral forskare för att ingå i vårt team. Med Björn Lindström som teamledare och med finansiering från Europeiska forskningsrådet och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse utvecklar vi ett nytt ramverk för att förstå de psykologiska, neurala och beräkningsmässiga mekanismerna för social inlärning, social överföring och kulturell evolution. Vår tvärvetenskapliga metodik kombinerar beteendeexperiment, beräkningsmodellering (reinforcement learning) och multi-agent simulering, hjärnavbildning (fMRI) och social nätverksanalys. Vi erbjuder en dynamisk, internationell forskningsmiljö där du kan bidra till spetsforskning på högsta internationella nivå. 

Din roll

Som postdoktor kommer du att leda ett nytt projekt som syftar till att förstå de mekanismer som ligger till grund för mänsklig social inlärning och hur dessa mekanismer kan orsaka kollektiva resultat på social nivå (t.ex. spridning av falska nyheter, kulturell utveckling). I denna roll kommer du att arbeta i framkant av forskningen på detta område och utveckla nya empiriska och beräkningsmodeller för att förstå socialt lärande. Du kommer få möjlighet att utveckla dina egna forskningsidéer inom områdena social inlärning och kulturell evolution. Ditt ansvarsområde kommer bland annat att innefatta design och utförande av experiment, beräkningsmodellering, dataanalys och skriva vetenskapliga artiklar.

Du kommer att ingå i en framgångsrik forskargrupp, omgiven av seniora och juniora forskare. Vi har tillgång till toppmoderna 3-Tesla MRI-skannrar vid Karolinska Institutet och Stockholm University Brain Imaging Center (SUBIC). Vår forskargrupp samarbetar med andra grupper vid institutionen och ett antal framstående forskargrupper runt om i världen, vilket ger möjligheter till internationella utbyten. Anställningen är en tidsbegränsad anställning på 2 år (med möjlighet till förlängning). 

Vem är du?

Vi söker en ambitiös, innovativ och entusiastisk forskare med en doktorsexamen inom ett relevant forskningsområde (t.ex. psykologi, neurovetenskap, computational social science, datavetenskap, biologi eller ett relaterat område). Du måste ha goda programmeringskunskaper (t.ex. i R ,Python, Matlab), kunskap i statistik/dataanalys och erfarenhet av computational modeling (t.ex. cognitive modellering, multi-agent/agent-baserad modellering). 

Utöver detta ska du ha en stark bakgrund inom åtminstone en av följande färdigheter/metoder:

  • experimentella metoder
  • hjärnavbildning (fMRI)
  • datalingvistik (NLP)
  • reinforcement learning

Erfarenhet av ett flertal av dessa färdigheter/metoder är meriterande.

Tidigare forskningserfarenhet av social inlärning, kulturell evolution och/eller förstärkningsinlärning är meriterande, men inget krav. Utmärkta akademiska meriter, inklusive publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter av hög kvalitet, är ett krav. Flytande kunskaper i engelska är också ett krav.

Personliga färdigheter och lämplighet kommer att beaktas när tjänsten tillsätts. Vi uppmuntrar forskare med en passion för socialt inlärning och kulturell evolution att söka.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Läs mer om PI och teamledare Björn Lindström
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Personligt brev 
  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 30 september 2024. 

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3412/2024
Kontakt
  • Björn Lindström, senior forskare, bjorn.lindstrom@ki.se
  • Lisa Rister Walker, HR-partner, lisa.rister@ki.se:08-52483287
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 070-4831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-09-16
Sista ansökningsdag 2024-09-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb