Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, särskilt Avdelningen för Barnonkologi och barnkirurgi, bedriver forskning med målet att förbättra överlevnad, livskvalitet, vård och behandling av barn och ungdomar med cancer eller hematologiska sjukdomar. Beläget på Solna campus erbjuds en utmärkt internationell miljö som främjar professionell utveckling och nätverkande.

Din roll

Vi är ett multidisciplinärt team som använder moderna metoder för att studera effekterna av strålbehandling i den unga hjärnan. Vårt mål är att utforma nya behandlingsstrategier för att förbättra resultatet och livskvaliteten för den växande populationen av överlevande barn med hjärncancer, särskilt de som genomgått strålbehandling.

Vår forskningsgrupp har varit involverad i banbrytande arbeten som beskriver effekterna av joniserande strålning på den juvenila hjärnan och använder litium (bland andra läkemedel och terapeutiska strategier) för att minimera dessa effekter. När det gäller litium har vi visat att det skyddar hjärnan från akuta strålnings-skador utan att skydda eller främja tillväxten av maligna celler (Cancerforskning, 2006), även när det administreras långt efter kranial strålning (Molecular Psychiatry, 2021). Dessutom förhindrar litium strålningsinducerade kognitiva defekter (Molecular Psychiatry, 2021; Molecular and Cellular Neuroscience, 2012) och ökar den hippocampala proliferationen av neurala stam- och progenitorceller (Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism, 2013; Frontiers in Molecular Neuroscience, 2018). Trots den insamlade bevisningen som stödjer litiums effektivitet för att förebygga strålningsinducerade sena kognitiva funktionsnedsättningar, förblir dess verkningsmekanismer oklara, liksom patofysiologin för strålningsinducerad hjärnskada.

I denna kontext förväntas kandidaten kombinera och tolka tidigare erhållna data från enkelcells-RNA-sekvensering, spatial transcriptomics samt elektrofysiologi och komplettera det genom design av beteendeanalys och studier av cellmetabolism. Projektets slutliga mål är att samtidigt bedöma strålningens effekter på den juvenila hjärnan, litiums verkningsmekanism och litiums förmåga att bli den första farmakologiska behandlingen för strålbehandlings-inducerad kognitiv funktionsnedsättning. Till detta projekt söker vi en klinisk assistent för en tidsbegränsad anställning.

Vem är du?

Kandidaten bör ha en stark samarbetsförmåga, vara teamorienterad och bidra till gruppen och arbetsmiljön. Dessutom förväntas sökanden kunna hantera flera uppgifter samtidigt, arbeta självständigt och ge vägledning och stöd till studenterna i laboratoriet. En masterexamen i medicin krävs, och företräde ges till kandidater med tidigare erfarenhet inom följande områden:

  • - Strålningsbiologi och strålbehandling - certifiering inom strålskydd och erfarenhet av djurstrålning är meriterande;
  • - Gnagarmodeller för hjärnsjukdomar - LAS/FELASA-certifiering är ett plus;
  • - Cancerbiologi och cellulär senescens;
  • - Bioenergetik och cellmetabolism;
  • - Grundläggande cellulära och molekylära neurovetenskapliga tekniker (hantering av hjärnor; immunohistokemi; RT-qPCR; Western blotting);
  • - Undervisning och studenthandledning.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Solna 

https://ki.se/en/kbh/pediatric-oncology

https://medarbetare.ki.se/people/klas-blomgren.

 

 

Ansökan

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överrenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-928/2024
Kontakt
  • Klas Blomgren, Professor, klas.blomgren@ki.se
  • Sabina Brinkley, HR-partner, sabina.brinkley@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • John Inge Johnsen , SACO, john.inge.johnsen@ki.se
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
Publicerat 2024-02-26
Sista ansökningsdag 2024-03-10

Tillbaka till lediga jobb