Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

I vår forskargrupp får du en unik möjlighet att arbeta nära toppforskare i gränssnittet mellan kärlbiologi och neurovetenskap för att tillsammans förstå hur den mänskliga hjärnan blir sårbar vid skador, neurodegeneration och åldrande. Vårt senaste arbete (Månberg et al. Nature Medicine 2021) visade att kärl- och gliaceller bidrar till dynamiken i neurodegeneration och detta projekt kommer att syfta till att förfina vår förståelse av cellulära mekanismer, biomarkörer och genetisk risk för amyotrofisk lateralskleros (ALS), frontotemporal demens (FTD) och Alzheimers sjukdom. Vi erbjuder en engagerande och internationell forskningsmiljö där du kommer att få möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå.

Din roll

Vi söker en mycket motiverad och självgående postdoktor med erfarenhet av analys av nästa generations sekvenseringsdata, beräkningsgenomik, medicinsk statistik, beräkningsbiologi och/eller bildanalys. I projektet kombineras data från enskilda celler och multikomik med storskalig humangenetik för att undersöka det cellulära ursprunget till amyotrofisk lateralskleros (ALS), frontotemporal demens (FTD) och Alzheimers sjukdom (AD). Den postdoktorala kandidaten kommer att arbeta nära med forskare i teamet samt med våra samarbetspartners och ansvara för dataanalys, visualisering och utveckling av nya beräkningsmetoder för bearbetning och analys av storskaliga omikdata. Vi välkomnar ansökningar från kandidater med ren beräkningsbakgrund och kandidater som kombinerar experimentella och teoretiska metoder.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Krav

 • Doktorsexamen i bioinformatik, datavetenskap, matematik, biostatistik, neurovetenskap eller liknande.
 • Behärskar engelska i tal och skrift. Tidigare arbete med storskalig dataanalys, integration och visualisering.
 • Erfarenhet av NGS (10x-plattform, Smart-Seq) eller andra metoder med hög genomströmning/dimensionalitet.
 • Kunskaper i skriptspråk (Python eller R), databasutveckling, underhåll och delning av kodarkiv.
 • Nyfikenhet på att lösa grundläggande biologiska frågor och entusiasm för att leda nya oberoende projekt.
 • Förmåga att formalisera en biologisk fråga till en beräkningsmodell.

Meriter

Erfarenhet av:

 • Analys av ATAC-seq och andra öppna kromatin-dataset.
 • Nätverksanalys.
 • Biostatistik.
 • Metaanalys.
 • SNP-kallelse från NGS-data.
 • Samarbete med forskare från våtlaboratorier.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap

 

 

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete En komplett publikationslista En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 29 augusti 2022.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2779/2022
Kontakt
 • Vendela Breeze, HR-administratör, 08-52483282,vendela.breeze@ki.se
 • Sebastian Lewandowski, Senior forskningsspecialist, sebastian.lewandowski@ki.se
Facklig företrädare
 • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
 • Arsalan Amir, SAKO, 08-51773337
 • Henry Wölling, SEKO, 08-52484080
Publicerat 2022-06-22
Sista ansökningsdag 2022-08-29

Tillbaka till lediga jobb