Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?


Institutionen för Laboratoriemedicin, vid Campus Flemingsberg, är ett av Karolinska Institutets tredje största institutioner och består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Institutionens utbildningsverksamhet bidrar till flertalet program och kurser inom KI:s totala utbildningsutbud.

Avdelningen för klinisk mikrobiologi söker nu en forskningsspecialist till Christian Giskes forskargrupp.

Som forskningsspecialist i Christian Giskes forskargrupp kommer du att jobba självständigt kring forskningsprojekt inom antibiotikaresistens – mer specifikt kring hur vi bäst bevarar effekten av nya antibiotika. Forskningen syftar till att kartlägga mekanismer för antibiotikaresistens och hur vi kan förebygga att resistens utvecklas. I arbetet ingår även kunskap om det humana mikrobiomet.

Ämnesbeskrivning

Inom ämnesområdet klinisk mikrobiologi driver Giskes forskargrupp forskning inom bakteriell diagnostik och i synnerhet resistens mot antibakteriella medel.

Din roll

Som forskningsspecialist hos oss kommer du att ansvara för att driva forskningsprojekt där vi förutsätter en mycket god kunskap inom antibiotikaresistens - såväl odlingsbaserad som metagenomisk diagnostik av bakterier. Du kommer att handleda både doktorander och masterstudenter och interagera i team med andra forskare på postdoktoral nivå.
Du förväntas även utveckla din egen forskningsprofil för att - på sikt - kunna agera teamledare.
I möjligaste mån förväntas du driva undervisning på avdelningen samt engagera dig i olika delar av avdelningens gemensamma aktiviteter. Mycket god kunskap om metoder för resistensbestämning av bakterier är en förutsättning, liksom mycket god kunskap om molekylär karakterisering av bakteriers resistom och släktskapet mellan bakterier.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Därutöver krävs specifikt dokumenterad erfarenhet av arbete med antibiotikaresistenta bakterier och metagenomisk diagnostik.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat 

  • Erfarenhet av att karakterisera bakteriella resistensmekanismer med next-generation sekvensering (Illumina och Nanopore)
  • Erfarenhet av feno- och genotypisk resistensbestämning av bakterier
  • Erfarenhet av metagenomisk diagnostik
  • Undersökning av mobila genetiska element – särskilt plasmider

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Fenotypisk mikrobiotaundersökning
  • PNA-FISH
  • Bakteriell populationsbiologi/fylogeni

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Huddinge


Läs mer om Institutionen för Laboratoriemedicin

Läs mer om Christian Giskes forskargrupp

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2022-04-.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1509/2022
Kontakt
  • Professor, Christian Giske
Publicerat 2022-04-07
Sista ansökningsdag 2022-04-22

Tillbaka till lediga jobb