Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

I Christian Rücks forskargrupp arbetar vi för att göra livet bättre för människor med psykiatriska tillstånd genom att förstå uppkomsten och utveckla behandlingar. Ett centralt tema i vår forskning är även att utveckla bättre prediktionsmodeller avseende risken för samt utfallen av psykiatriska tillstånd. Vi arbetar i en tvärprofessionell och vårdnära forskningsmiljö vid Karolinska Institutet i Flemingsberg där du får en möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå.

Din roll

Vi söker nu en postdoktor till en anställning på två år. Du kommer arbeta med modellering i två olika studier. I båda studierna kommer du samverka med kollegor vid Oxford University (UK), University of North Carolina Chapel Hill (US) samt nationella samarbetspartners.

Studie 1 är en registerstudie ledd av John Wallert och fokuserad på riskfaktorer för suicid bland tvångsvårdade psykiatriska patienter. Även tidstrender i risken för suicid, samt köns- och åldersskillnader kommer studeras. Fyrtio år av registerdata med över 100,000 registrerade tvångsvårdstillfällen utgör kohorten som studeras. Arbetet innebär applicering av din expertis som epidemiolog/biostatistiker för estimering av den absoluta och relativa risken för suicid. Rollen består även av att författa vetenskapliga artiklar. Du har även potentiell möjlighet att konstruera instrument som predicerar risk med hjälp av riskfaktorerna vi upptäcker, samt applicera mer avancerade modeller som lämpar sig för storskalig observationsdata. 

I Studie 2 kommer du arbeta med multimodal data (inklusive genetisk data) i en nationell suicidkohort med syfte att förbättra dagens suicidprediktion och utforska nya vägar till prevention. Du kommer vara med att bygga upp världens största självmordsdatabas där samtliga registrerade suicid från 1975 och fram till idag genotypas via PKU biobanken och registerlänkas för att kunna följa patienten genom livet. I databasen kommer du utforska potentiella genetiska, kliniska, och sociodemografiska prediktorer för suicid med målet att bygga bättre riskmodeller för suicid. I denna studie finns det möjlighet att applicera både väletablerad statistisk modellering och nyare maskininlärningsmetoder.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Du behöver vara utbildad epidemiolog alternativt biostatistiker. Tjänsten kräver att du är van och effektiv när du arbetar i R, Stata, SAS eller motsvarande statistikprogram. Sökanden behöver ha erfarenhet av registerforskning. Utöver föregående krav är det meriterande med erfarenhet av genetiska data, applicerad maskininlärning samt att du är flytande i engelska i tal och skrift. Vi söker dig som är ansvarstagande, självgående, nyfiken och hårt arbetande. 

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Som postdoktor erbjuds arbete och karriärutveckling inom två välfinansierade och högaktuella forskningsprojekt, flera välutbildade handledare, möjligheten att arbeta med världsledande register- och genetisk forskning för den ledande dödsorsaken bland 18-24 åringar. Suicid drabbar inte bara individen fatalt, utan får även långtgående konsekvenser för familjer, vänner, kollegor, organisationer och samhället i stort. För Studie 1 är data redo för användning och du kan vara effektiv från start, medan det för Studie 2 görs nu genotypningen men där registerdata är väl i ordning. Hos oss får du även möjligheten att växa och utvecklas som forskare i en framgångsrik, interdisciplinär forskargrupp.

Placering: Flemingsberg

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap 

Läs mer om forskargruppen du kommer att ingå i 

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete En komplett publikationslista En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2 mars 2022.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-287/2022
Kontakt
  • Christian Rück, Professor, christian.ruck@ki.se
  • John Wallert, Postdoktor, john.wallert@ki.se
  • Anna Wendel, HR-partner, anna.wendel@ki.se,08-52483045
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-01-31
Sista ansökningsdag 2022-03-02

Tillbaka till lediga jobb