Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för neurogeriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för neurogeriatrik består av ca 65 medarbetare. Avdelningen bedriver experimentell och translationell forskning relaterad till främst Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar men också mer allmänna molekylära mekanismer med biomedicinsk relevans studeras. Avdelningen är främst lokaliserad till BioClinicum, KI Campus Solna, samt till viss del i Neo, KI Campus Flemingsberg.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Projektet

Projektet syftar till att utforska nya terapeutiska koncept för Alzheimers sjukdom (AD) baserat på reglering av funktionen hos molekylära chaperoner eller andra system som är ansvariga för intracellulär proteinvikning och nedbrytning. Projektet involverar studier av biologiska effekter med hjälp av humana celler och AD-relaterade musmodeller.

Vi söker nu en forskningsspecialist som är kvalificerad att både aktivt delta i och leda forskningsprojektet i ett år med möjlighet till förlängning i ytterligare max 1 år. Anställningen kommer att vara placerad på KI Campus Solna i BioClinicum.

Din roll

Positionen innefattar analys av potentiella läkemedel som riktar sig till processer relevanta för AD och andra neurodegenerativa sjukdomar. Specifikt kommer funktionen av reglerande komponenter och potentiella läkemedel att bedömas i cellinjer och musmodeller, som är relaterade till AD. Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar är associerade med aggregering av vissa proteiner som beta-amyloid och tau.

Detta projekt fokuserar på läkemedelsutveckling i AD via inhibering av tau-aggregering genom utveckling av småmolekylligander, inriktade på protein-protein-interaktion. Vi är också intresserade av sambandet mellan tau-aggregering och insulinresistens. Vi kombinerar strukturbiologiska tekniker som datorstödd läkemedelsdesign, biokemiska och biofysiska metoder för att utveckla nya ligander som potentiella läkemedelskandidater för AD. Vi undersöker biologiska effekter av dessa molekyler och validerar dem i proof-of-concept- experiment. Arbetsuppgifterna innefattar in silico läkemedelsdesign med virtuell screening, utveckling av ”hit-to-lead-compound”, ”lead optimization”, implementering av biokemiska analyser för screening, ” target”-karakterisering in vitro i cellmodeller och in vivo i olika AD-relaterade mössmodeller.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Din PhD är företrädesvis inom biomedicin, cellbiologi, biokemi eller liknande. Dokumenterad erfarenhet från arbete med cell- och djurmodeller med neurodegenerativ sjukdom är kvalificerande. Du ska behärska ovannämnda teknologier. 

Du förväntas ha en stark drivkraft för att driva experimentell forskning och en ambitiös och innovativ attityd. Projektet bedrivs i samarbete med andra forskare varför goda samarbetskunskaper är nödvändiga. God förmåga att tala och skriva engelska är ett krav.

Bedömningsgrunder

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna

 

Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 15 september 2021.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3674/2021
Kontakt
  • Johanna Lundblad, HR, 08-524 868 35
  • Bengt Winblad, Professor , bengt.winblad@ki.se, 070-632 67 71
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, 08-524 835 29
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2021-08-25
Sista ansökningsdag 2021-09-15

Tillbaka till lediga jobb