Karolinska Institutet,

- med inriktning mot forskning

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Avdelningen för obstetrik och gynekologi (OBGYN) vid Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC) har en tradition att bedriva internationell banbrytande translationell medicinsk forskning inom stamcellsbiologi, fertilitetsbevaring, in vitro mognad av ägg, preimplantation och prenatal diagnostik och intrauterin fosterbehandling. Långvarigt fruktsamt samarbete med Karolinska universitetssjukhuset har särskilt möjliggjort överföring av forskningsresultat till patient- och samhällsnytta i stort. Vi söker nu en lektor för att utveckla forskning och utbildning inom det framväxande området reproduktiv och perinatal toxikologi för att ta itu med ett brett spektrum av utmaningar relaterade till miljökontaminanter. Vi erbjuder en unik miljö med möjlighet till tvärvetenskapligt samarbete där man kan etablera ett forskningsprogram som fokuserar på utredning av mekanismer för patologi och effekterna av exponering för miljökemikalier på reproduktiv och perinatal hälsa hos människor.

Ämnesbeskrivning

Perinatal och reproduktionstoxikologi omfattar forskning om kemiska risker under känsliga utvecklingsperioder av könscellsutveckling, embryonal / fostrets utveckling, postnatala utfallet och reproduktiv hälsa hos vuxna. Miljöföroreningar är ett alltmer vanligare problem, människans fertilitet minskar och antalet kvinnor som har svårt att bli gravida ökar. Lektorn kommer att studera effekterna av toxisk exponering på reproduktiva hälsa och perinatala utfall av deras graviditeter. Arbetet kommer direkt att bidra till de nationella svenska miljökvalitetsmålen, den nya europeiska tillväxtstrategin Europe 2020 och FN: s hållbara utvecklingsmål.

Din roll

Lektorns uppdrag är att utföra banbrytande grundforskning och translationell forskning inom reproduktiv och utvecklingsbiologi samt perikonceptionell och perinatal toxikologi. Arbetet förväntas bidra till medicinsk innovation samt att uppnå nationella och internationella mål att säkerställa en giftfri levnadsmiljö för nästa generation. Du kommer att utveckla forskning i samarbete med hälso- och sjukvårdssektorn, ha vision och strategi för kliniska tillämpningar av forskningsresultat och tolka resultaten i ett större samhällssammanhang. Du kommer att bidra till utbildning genom att handleda studenter på master-, doktor- och postdoktornivå och organisera och/eller undervisa relevanta kurser. Du förväntas undervisa i reproduktiv och perinatal toxikologi i studentvalda fördjupningskurser (SVK) på läkarprogrammet inom perinatologi samt könshormoner och fertilitet. Du kommer att delta i de vanliga akademiska aktiviteterna på KI, såsom granskning av avhandlingar, anordnande av kurser, granskning av ansökningar om forskningsfinansiering etc.

Slutligen kommer du att utföra administrativa uppgifter delegerade av avdelningen och bidra till att ytterligare förbättra kvaliteten på arbetsmiljön. Det förväntas att du främjar goda etiska principer i forskning, kommunicerar forskningsresultat transparent till det vetenskapliga samfundet och allmänheten, och representerar KI internationellt genom att spela en ledande roll i internationella organisationer inom mänsklig reproduktion, fertilitet och toxikologi.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor med inriktning mot forskning är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god pedagogisk skicklighet, utmärkt vetenskaplig skicklighet, samt lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet.

Den sökande ska ha visat en förmåga att samarbeta internationellt, erhålla forskningsbidrag från prestigefyllda organisationer (t ex Swedish Research Council, Europeiska kommissionen eller andra nationella och internationella källor), initiera och framgångsrikt genomföra multicenterprojekt eller leda stora forskningskonsortier.

Bedömningsgrunder

För denna anställningen kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.2.1 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • God vetenskaplig produktion under de senaste fem åren och en tydlig forskningslinje
  • Visad förmåga att erhålla utmärkt forskningsfinansiering från nationella och internationella finansiärer
  • Framgångsrik etablering av internationella samarbetsprojekt och ledning av stora forskningsprojekt inom det relevanta området
  • Internationellt anseende (t.ex. inbjudningar att presentera vid vetenskapliga konferenser, delta i samarbeten, agera som granskare)
  • Erfarenhet av framgångsrik handledning av doktorander och studenter
  • Erfarenhet av att på ett kompetent sätt leda forskargrupp, team eller konsortier
  • Erfarenhet av akademisk kommittéarbete och/eller förtroendeposter

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Beprövad erfarenhet av banbrytande, etiskt ansvarsfull forskning inom området mänsklig äggstocksbiologi, kvinnlig fertilitet, stamcellsbiologi, reproduktiv hälsa, miljömedicin/toxikologi och hållbarhet
  • Involvering i industrisamarbeten
  • Beprövad erfarenhet av att etablera och genomföra tvärvetenskapliga samarbetsprojekt

Om sökande inte har genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor eller har motsvarande kompetens enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning ska lektorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Campus Flemingsberg


Din karriär fortsätter här
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC)

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fastlön enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1443/2021
Kontakt
  • Lars Henningsohn, prefekt, lars.henningsohn@ki.se
Facklig företrädare
  • Bodil Moberg , OFR, 08-524 836 01
  • Wietze de Vries, SACO, 08 - 524 840 57, wietze.de.vries@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2021-10-05
Sista ansökningsdag 2021-11-02

Tillbaka till lediga jobb