Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för fysioterapi

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för fysioterapi har som huvuduppgift att bedriva utbildning och forskning med hög kvalitet inom sjukgymnastik/fysioterapi. Utbildning bedrivs på grund- (fysioterapeutprogrammet), avancerad (magister) och på forskarutbildningsnivå. Utöver det så bedriver avdelningen ett flertal fristående kurser och uppdragsutbildningar. Avdelningen har ett 50-tal medarbetare och ett 20-tal registrerade doktorander.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Tjänsten är kopplad till forskargruppen Franzén och delvis inom corefaciliteten uMOVE på KI. Forskargruppernas fokus ligger på translatorisk forskning från att utforska bakomliggande mekanismer vid neurologiska sjukdomar till kliniska interventioner och implementering av interventioner för personer med neurologisk och geriatrisk rehabilitering. Områden av särskilt intresse är balanskontroll, motion, fysisk aktivitet och fall hos äldre och personer med neurologiska sjukdomar (Parkinsons sjukdom, multipel skleros, stroke och ryggmärgsskada).

uMOVE är en corefacilitet som erbjuder service inom rörelsevetenskap (läs mer på hemsidan) i samarbete mellan neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på KI (NVS) och Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner vid Karolinska Universitetssjukhuset. uMOVE erbjuder ett brett utbud av avancerade rörelseanalyssystem - från laboratoriemätningar till mätning av fysisk aktivitet i dagliga livet. Faciliteten erbjuder sina tjänster till forskare, kliniker och inom utbildning. 

Vi rekryterar nu en postdoktoral forskare som kommer att samarbeta med uMOVEs projektgrupp för att utveckla och testa protokoll för bedömning av kortikal hjärnaktivitet med funktionell nära-infraröd spektroskopi (fNIRS) och bedömning av fysisk aktivitet med hjälp av accelerometrar. Den del av projektet som involverar fNIRS-mätningar av kortikal aktivitet kommer att fokusera på att utveckla, validera och tillämpa olika experimentella protokoll för studier med fNIRS under funktionella uppgifter (t.ex. gång). Den del av projektet som fokuserar på fysisk aktivitet avser primärt validitetsstudier för olika mätmetoder (t.ex. accelerometrar och GPS) för studier av fysisk aktivitet. Detta postdoktorala projekt är inriktat på studier av friska personer i olika åldrar och patientpopulationer med rörelsehinder (t.ex. personer med neurologiska sjukdomar). Anställningen är heltid i 2 år (möjligheten till deltid kan diskuteras).

Din roll

Projektet avser sedvanliga ansvarsområden på postdoktoral nivå såsom projektdesign, datainsamling, bearbetning, dataanalys och statistisk analys. Att skriva vetenskapliga artiklar, forskningsansökningar och att kommunicera forskningsresultat är viktiga uppgifter. Det finns också möjlighet att utforma egna projekt inom området. Viktigt för projektet är din samarbetsförmåga vilket avser samarbeta med andra forskare, studenter och kunder i uMOVE, samt kunna leda och samordna projekt. Undervisning och handledning av studenter och doktorander kan förekomma.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Sökande ska förutom ovanstående kvalifikationer ha fördjupade kunskaper om programmering (t.ex. erfarenhet av R, Python, Matlab, Phychopy), statistisk kunskap och det är meriterande med en grundexamen eller doktorsexamen i fysioterapi, rörelsevetenskap, fysik, psykologi eller kognitiv vetenskap. Tidigare erfarenhet och kunskap om analys av fNIRS och accelerometrar och laboratoriebaserade rörelseanalyssystem är mycket meriterande.

Kandidaten för tjänsten förväntas ha en stark drivkraft att utveckla sin egen forskningslinje, vara organiserad och strukturerad och ha en ambitiös och innovativ attityd. Forskargruppen och uMOVE samarbetar med flera forskargrupper och kliniker, och goda samarbets- och sociala färdigheter är nödvändiga. Mycket god förmåga att tala och skriva på engelska är ett krav. Att vara flytande i tal och att skriva på svenska är en fördel. Personliga färdigheter kommer att värderas högt i rekryteringsprocessen.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Flemingsberg och Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 7 mars 2021.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge/Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-834/2021
Kontakt
  • Johanna Lundblad, 08-524 868 35
  • Erika Franzén, 08-524 888 78
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65
  • Taher Darreh-Shori, SACO, 08-524 835 29
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2021-02-15
Sista ansökningsdag 2021-03-07

Tillbaka till lediga jobb