Karolinska Institutet, MTC

Avdelning
Center for Translational Microbiome Research CTMR vid MTC fokuserar på kliniska mikrobiotastudier och arbetar med analys av humanmaterial. En frågeställning är hur den normala tarmfloran hos människa påverkar sjukdom och hälsa och forskningsområdet omfattar epidemiologi, gastroenterologi, mikrobiologi samt genomik. Även inom reproduktiv hälsa och neonatologi studeras mikrobiotans betydelse samt relation till hälsa. Vi samarbetar med kliniska forskare inom ett flertal specialistområden där kopplingen tarmflora – sjukdomsutveckling är central. Exempel på sjukdomar där denna koppling finns är inflammatorisk tarmsjukdom, mag- tarmcancer, allergi och reumatiska sjukdomar.

Arbetsuppgifter
Inom CTMR har vi samlat en stor mängd odlingsprover från våra kliniska studier. Nu behöver vi en självständig och självgående forskningsingenjör som kan hjälpa oss bygga upp vår odlingsplattform. Syftet är att skapa en omfattande odlingsbiobank genom att odla upp och karakterisera bakteriestammar från våra kliniska forskningsprover. Arbetsuppgifterna innefattar planering, metodoptimering, genomförande och uppföljning av odling från de olika provtyperna. Viktiga moment inkluderar bland annat att skräddarsy odlingsmedium och förhållanden (anaerob, aerobt, etc) för de olika bakteriestammarna.

Flertalet av våra studier har ett stort antal prover från olika provmaterial och informationen kring dessa hanteras i olika databaser, excelblad och Clarity LIMS vilket är en stor och viktig del av arbetet.

Forskningsingenjören förväntas ta omfattande ansvar för centrets studier med avseende på odling och odlingsflödet. Odlingsarbetet planeras och prioriteras i samarbete med Senior Lab Manager. I arbetet ingår även genomförande av riskanalyser samt utformning av protokoll (SOP).

Kvalifikationer
Gärna en masterutbildning inom det mikrobiologiska fältet alternativt en BMA med lång relevant arbetslivserfarenhet

Krav

  • Minst femårig erfarenhet av mikrobiologiskt arbete
  • Gedigen kunskap om bakterieodling
  • Arbete med Excel

Meriterande erfarenheter

  • Erfarenhet av anaerobbox och hantering av gastuber
  • Erfarenhet av svårodlade bakterier
  • Erfarenhet eller kunskap om bakteriers behov av olika näringsämnen för tillväxt, aerob och anaerob metabolism inklusive anaeroba elektronacceptorer.

Personliga egenskaper
Du är mycket självständig, initiativtagande, flexibel, strukturerad och noggrann. Du har förmåga att dokumentera och kritiskt kontrollera ditt arbete på engelska och på ett spårbart sätt. Du har lätt för samarbete med andra och kommunicerar tydligt med kolleger och servicetekniker. Att våga vara analytisk och felsökande i labbet är väsentligt för tjänsten.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enl. ök
Löneform Månadslön
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-1736/2019
Kontakt
  • Marica Hamsten, Enhetschef, 076 555 58 72
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, 08-524 840 80
  • Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
  • Daisy Hjelmqvist SACO, daisy.hjelmqvist@ki.se
Publicerat 2019-03-14
Sista ansökningsdag 2019-04-21

Tillbaka till lediga jobb