Karolinska Institutet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa bedriver forskning på såväl kliniska som grundvetenskapliga problemställningar inom områdena kvinnors och barns hälsa. Institutionen är indelad i tio avdelningar, alla med olika vetenskaplig profil och med flera forskargrupper. Vi bedriver även omfattande utbildning, bland annat på läkarprogrammet, på barnmorskeprogrammet, inom specialistutbildningar för barnsjuksköterskor och läkare, samt forskarutbildning inom institutionens alla forskningsområden.

Avdelning

Tjänsten är förlagd till Barncancerforskningsenheten, vilket är en forskningsenhet som består av flera forskningsgrupper som arbetar med studier av barncancer. Målet med verksamheten är att öka kunskapen om barncancer och därmed kunna utveckla bättre behandling, förbättra diagnostik och monitoreringsverktyg för barn med cancer och blodsjukdomar samt ge bättre stöd i vården av patienter och stöd till familjer. Den aktuella tjänsten är placerad inom forskargruppen Histiocytoser och blodsjukdomar. Med det övergripande målet att förbättra behandling och minska kroniska seneffekter för barn med histiocytoser och blodsjukdomar arbetar vi transnationellt från molekylärbiologi, genom cellstudier och genetiska studier, epidemiologi och psykosociala undersökningsmetoder till kliniska studier.

Arbetsuppgifter

Vi söker en kvalificerad och högt motiverad forskare för en tjänst som biträdande lektor vid Barncancerforskningsenheten. Den vi söker kommer självständigt arbeta med och ansvara för prekliniska studier avseende akut lymfatisk leukemi hos barn. I tjänsten ingår även delansvar för vår laboratorieverksamhet på BioClinicum, och undervisning och handledning av doktorander kan bli aktuellt.

Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 4 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt examen högst fem år före ansökningstiden utgång, men även den som avlagt examen tidigare kan komma ifråga om det finns särskilda skäl.

Du som sökande bör har djup teoretisk och praktisk kunskap inom stamcellsbiologi, med fokus på leukemiska stamceller och dess reglering. Särskild vikt läggs vid dokumenterad erfarenhet av prekliniska studier inom ämnet hematologi. Vidare bör den sökande ha goda kunskaper inom molekylärbiologiska/ biokemiska metoder för laborativa studier, både in vitro och in vivo, samt kunskap för etablering av djurmodeller för blodcancer. Det är värdefullt om kandidaten har en fördjupad kunskap inom RNA-reglering. Det är meriterande om den sökande har vana av att arbeta med patientmaterial, RNA-sekvensering samt att analysera sekvenseringsdata. Erfarenhet som handledare för doktorander och deltagande i undervisning är också meriterande, liksom dokumenterad förmåga att erhålla egna forskningsanslag. God organisationsförmåga värdesätts hos den sökande, liksom dokumenterad erfarenhet av att ansvara för drift av ett laboratorium.

Tjänsten kräver att sökande talar och skriver flytande svenska och då institutionen är internationell ställs även krav på mycket goda kunskaper i engelska, i såväl tal som skrift.

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande lägger vi stor vikt vid vetenskaplig skicklighet. Den vi söker besitter fördjupad kompetens och intresse för RNA-splicing, RNA metylering samt RNA-editing. Det är meriterande om den sökande har genomgått postdoktoral utbildning utomlands med goda resultat och vitsord. Vi ser gärna att den sökande har dokumenterad finansiering för minst två år framåt. Vi fäster även stor vikt vid personliga egenskaper, och god samarbetsförmåga.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på svenska:

Curriculum vitae, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Särskild prövning för befordran till lektor

Ur anvisningar till anställningsordning kapitel 3.3

”En biträdande lektor kan ansöka om att befordras till lektor. Ansökan ställs till Rekryteringsutskottet. För att befordras till lektor måste den sökande vid en bedömning av Rekryteringsutskottet uppfylla följande kriterier:

Befordran till lektor från biträdande lektor med inriktning mot forskning

Bedömningskrav

1.Lektorskompetent vid KI enligt behörighetskrav och bedömningsgrunder för ”Lektor med inriktning mot forskning”.

2.Anslag erhållna som huvudman i nationell eller internationell konkurrens som täcker egen lön i minst två år efter slutdatum för anställningen som biträdande lektor. Projektbidrag erhållna i nationell eller internationell konkurrens (så kallade excellensbidrag dvs. erhållet från t.ex. Vetenskapsrådet, European Research Council (ERC), Wallenberg stiftelsen (WAF), eller SSF (Framtidens ledare)) som täcker kostnaderna för löner, hyra, material och övriga projektrelaterade kostnader för forskningsverksamheten i minst två år efter slutdatum för anställningen som biträdande lektor.

3.Förste- och/eller sisteförfattare av ett flertal vetenskapliga artiklar (peer-reviewed) ide främsta internationella vetenskapliga tidskrifterna under ett flertal år efter disputation, med tyngdpunkt på meriteringsperioden som biträdande lektor.

4.Självständig forskningslinje som av oberoende experter och institutionsledning bedöms ha utmärkt framtida potential för den individuella forskaren och den aktuella institutionen.

5.Dokumenterad god förmåga att leda en egen forskningsgrupp, inklusive personalansvar och handledning av doktorander och/eller postdoktorer, till framgångsrika vetenskapliga resultat och ett gott arbetsklimat samt dokumenterad god samarbetsförmåga.

6.Erfarenhet av uppdrag för det vetenskapliga samhället, såsom styrelseuppdrag, interna bedömningskommittéer, institutionsuppdrag, organisation av kurser och konferenser samt redaktörsuppdrag är meriterande.

Befordran till lektor från biträdande lektor med inriktning mot utbildning och forskning

Bedömningskrav

1.Lektorskompetent vid KI enligt behörighetskrav och bedömningsgrunder för ”Lektor med inriktning mot utbildning och forskning”

2.Högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor eller motsvarande kompetens i enligt SUHFs rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning

3.Självständigt ansvarat för planering, genomförande och utvärdering av undervisning och examination på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, i betydande omfattning och under minst 3 år och med dokumenterad hög kvalitet.

4.Pedagogiska ledningsuppdrag som kursansvarig på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

5.Omfattande pedagogisk erfarenhet från olika undervisningsformer och för olika grupper på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

6.Genomfört pedagogiskt utvecklingsarbete som resulterat i förbättrad utbildning ochsom har presenterats nationellt eller internationellt.

7.Tydlig plan för sin egen pedagogiska verksamhet (inklusive pedagogisktutvecklingsarbete) som är av hög kvalitet och med stor framtidspotential.

Om den sökande bedöms uppfylla alla ovanstående kriterier beroende på spår ska den sökande bedömas av två ämnessakkunniga och uppfylla de generella behörighetskrav som gäller vid anställning av universitetslektor vid Karolinska Institutet.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-2815/2018
Kontakt
  • Désirée Gavhed, Forskningssamordnare, 0851772870
  • Nikolas Herold, Postdoktor, nikolas.herold@ki.se
Facklig företrädare
  • Lars Ährlund-Richter, SACO, 08 - 5177 34 50, lars.ahrlund@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65, carina.eklund@ki.se
Publicerat 2018-05-18
Sista ansökningsdag 2018-06-07

Tillbaka till lediga jobb